Sivut

Tietoja tästä blogista

torstai 11. heinäkuuta 2013

Lukemaan oppiminen - avain uuteen maailmaan

Useimmat lapset oppivat lukemaan ensimmäisen kouluvuoden aikana. Tuskin mikään muu yksittäinen taito kävelemään oppimisen jälkeen puhuttaa ja pohdituttaa lasten vanhempia (ja isovanhempia!) enemmän kuin lukemaan oppiminen.

Lukemaan oppiminen on kuitenkin vielä tärkeämpää pienen oppijan itsensä kannalta: Lukutaitoa tarvitaan  viimeistään kolmantena kouluvuonna, jolloin itsenäisen lukemisen merkitys lisääntyy huomattavasti. Jos lukeminen on vielä kolmannella luokalla hidasta, menee läksyjen tekemiseen paljon aikaa eikä koulunkäynti ehkä enää tunnukaan mukavalta vaan väsyttävältä.

Lapsen itsetunnon kannalta on tärkeää, että lukemaan oppiminen saa sopivasti, mutta ei liikaa huomiota.


Stressi estää oppimista - loma tekee hyvää lapsillekin

Vanhempien on hyvä muistaa, että kuusi – kahdeksanvuotiaat lapset ovat hyvin heterogeenisiä taidoiltaan. Jokaiselle on annettava aikaa oppia lukemaan omaan, itselle sopivaan tahtiinsa. Ei varmasti ole kovin mukavaa vastailla toistuvasti vieraiden ja isovanhempien ”jokos osaat?” -kysymyksiin, jos ei vielä osaa lukea.  Silloin vanhempien ymmärtävää ja kannustavaa tukea tarvitaan erityisesti, ettei lukemaan oppiminen kerää liikaa huomiota ja aiheuta suorituspaineita lapselle.

Joskus lukemaan oppiminen tapahtuukin kuin itsestään lomalla, kun suorituspaineet ja odotukset hieman helpottuvat ja lepoaika lisääntyy. Loma on tärkeää aikaa niillekin lapsille, jotka oppivat lukemaan kevään viimeisten kouluviikkojen aikana. Pitkällä kesälomalla kannattaa kerrata ja ylläpitää tuoreita taitoja, ettei niitä tarvitse syksyllä opetella uudestaan.

Oikea tukeminen ei ole tuputtamista eikä hoputtamista

Lukemaan oppiminen voi olla koko perheen yhteinen asia ilman suorituspaineita. Pientä oppijaa voi tukea vaikkapa erilaisten sanapelien ja tehtäväkirjojen avulla. Tehtäväkirjoissa yhdistyy mukavalla tavalla hienomotoristen taitojen harjoittelu sekä kirjoittamisen ja lukemisen opettelu.

Ekaluokkalaisen äidinkielen harjoituskirja Kirjainkiemurat on hauskasti ja innostavasti kuvitettu ja sopii  erinomaisesti myös kesälomalla kotona täytettäväksi. Kirjassa on kesätehtäviä ja ajanvietettä malttamattomasti koulun alkua odottavalle esikoululaiselle tai kertaustehtäviä ensimmäiseltä luokalta toiselle siirtyvälle pikku koululaiselle.

Kirjainkiemurat - harjoituksia kirjaimista lauseisiin. Tekijä on aapiskirjailijanakin tunnettu Irja Nikkinen ja kuvittaja Jenni Lindfors. Lataa mallisivuja tuotesivultamme.

Kirjainkiemuroissa on myös oman oppimisen arviointiin tarkoitettuja tehtäviä.Outi Haikarainen,
ELLI - Early Learning Oy