Sivut

Tietoja tästä blogista

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Matikkavaikeus Helsingin Sanomissa 23.4.

Hienoa, että matematiikkavaikeus - dyskalkulia - pääsi kunnolla esille, Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle. Ari Kinnari kertoo kolumnissaan oman lapsensa vaikeudesta oppia peruslaskutoimituksia.

Linkki Kinnarin kolumniin levisi nopeasti erityisopettajien ja muiden oppimisvaikeuksien parissa työskentelevien tai niistä kärsivien Facebook-ryhmissä ja sitä kommentoitiin hyvin monella tavalla.

Parikin opettajaa kertoi kuulevansa koko asiasta ensimmäistä kertaa, vaikka on toiminut opettajana liki 20 vuotta!

Moni opettaja ihmetteli sitä, ettei tätä oppimisvaikeutta oltu diagnosoitu aiemmin ja yhtä moni pahoitteli sitä, ettei lapselle ole tarjottu muuta apua kuin laskin.

Vanhempien kommenteissa kiitettiin kirjoituksen antavan uskoa siihen, että heidänkin lapsensa tilanne voi parantua.

Niin - matikkavaikeuteen on saatavana muutakin apua, siitä siis tiedetään vähemmän kuin luki-vaikeudesta ja sen tukemisesta.

Matikkavaikeuden kuntoutus auttaa 

Kuntouttavaa opetusta antavien opettajien mukaan lähes jokaista matematiikkavaikeudesta kärsivää voidaan auttaa - peruslaskutoimitukset on mahdollista oppia.

Matikkaluotsi-kirjan kirjoittaja Marja Dräger on opiskellut Saksassa, Göttingenissä ja työskennellyt mm. lapsi- ja nuorisopsykiatri Harro Adam-Gabert'in vastaanotolla matematiikkavaikeuksien kartoittajana ja lausuntojen antajana. Suomessa hän on toiminut matematiikkaterapeuttina kuntouttaen yksityisoppilaita vuodesta 1994 lähtien ja kouluttanut luokanopettajia ja erityisopettajia vuodesta 2003 alkaen Luotsi-koulutuksissaan.

Matikkaluotsi-kirjassa kuvattu opetus perustuu matematiikan omiin rakenteisiin pohjautuvaan yksilölliseen opetukseen, jossa ensin kartoitaan matematiikan keskeisten oppisisältöjen tieto- ja taitotaso. Puuttuvia taitoja opetellaan erilaisten konkreettisten harjoitusten kautta, oppilaan ehdoilla ja hänen oppimisensa tahdissa.

Helsingin yliopiston dosentti Marjatta Näätäsen arvio Matikkaluotsi-kirjasta julkaistiin Matematiikkalehti Solmussa tämän vuoden alussa.

Syksyllä 2015 Opettaja-lehden artikkelissa konsultoiva matematiikan opettaja Anni Lampinen kertoo kokemuksistaan kymmenen vuoden ajalta:
"– Kaikki oppilaani ovat saavuttaneet tällä menetelmällä peruslaskutaidon. Minut vakuutti se, kuinka lapsiystävällinen, konkreettinen ja systemaattinen menetelmä on. Se vaikuttaa vahvasti oppilaan minäkäsitykseen ja itsetuntoon".

Edellä esitettyjen lisäksi olen erilaisissa tilaisuuksissa kuullut lukuisia kertomuksia siitä, miten kuntouttavan opetuksen avulla on voitu auttaa matikkavaikeudesta kärsiviä lapsia. Viimeisin kommentti on Erityisopetuksen kansallisilta kehittämispäivillä viime viikolla esittelypöytäni ääreen pysähtyneeltä erityisopettajalta: "Luotsikoulutus ja sen myötä saamani mahdollisuus auttaa oppilaitani on parasta, mitä minulle on tapahtunut 20 vuoden opettajaurani aikana".

23.4.2016

Outi Haikarainen
ELLI Early Learning Oy:n toimitusjohtaja ja Matikkaluotsi-tuotantoryhmän jäsen


ELLI Early Learning Oy:n kustantamaan Matikkaluotsi-tuoteryhmään kuuluvat:
Matikkaluotsi-kirjat, samansisältöiset: A4 kierreselkäinen ja B5 nidottu
Matikkaluotsin korttimateriaalit
Matikkaluotsin välinepaketti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti