Sivut

Tietoja tästä blogista

lauantai 3. elokuuta 2013

Pelaaminen vai läksyt ensin - ja kuinka kauan onkaan pitkä aika?


Koska ollaan perillä? Onko vielä pitkä matka?


Tähän jokaisessa lapsiperheessä kuultuun kysymykseen minulla oli tapana vastata kertomalla kuinka monta Pikkukakkosta matka vielä kestää, koska sen aikayksikön pienetkin lapset tuntuivat ymmärtävän.  Sitä paitsi yksi Pikkukakkonenhan kului heidän mielestään tosi nopeasti, eikä kaksikaan ollut kamalan pitkä aika.

Mutta nykyään on saatavana muitakin keinoja ajan konkretisointiin. Ympäri maailmaa hyvin suosittuja välineitä ovat Time timer -kellot, jotka näyttävät vähenevää aikaa erittäin konkreettisella tavalla.  Esimerkkejä Time timereiden käytöstä voi katsoa vaikkapa näistä valmistajan tuottamista videoista:

 


Hoputtaminen ja muistuttaminen ei ole kenestäkään mukavaa

 

Herätyskelloksi Time Timer ei sovi. Sen sijaan pienempien lasten ja erityislasten aamutoimien rytmittämiseen se sopii oikein hyvin.

Jos toiminnan suuntaaminen tai tarkkaavaisuus on jostakin syystä vaikeaa, voi vähenevää aikaa näyttävä kello olla erittäin tehokas kannustaja ja muistuttaja. Sitä voidaan käyttää kotona, päiväkodissa ja koulussa. Myös muistisairaat hyötyvät muistuttajasta, jossa koko ajan näkyy kuinka kauan aikaa on vielä jäljellä "seuraavaan siirtymään". Time Timerin voi säätää piippaamaan ajan loppuessa tai antaa sen toimia äänettömästi.

Erään asiakkaamme kertoman mukaan Time Timer on "pelastanut heidän perheensä ruokailuhetket", koska sen avulla perheen autistinen lapsi jaksaa keskittyä omaan syömiseensä ilman, että häntä pitää koko ajan muistuttaa. Time Timerin kanssa hänen ruokailunsa kestää saman aikaa kuin muulla perheellä, eli puolisen tuntia entisen jatkuvalla hoputtamisella saavutetun tunnin sijasta.
Kenen vuoro on pelata ja kuinka kauan saan käyttää konetta? 

 

Monessa kodissa taistellaan "koneajasta". Kuinka kauan koneella saa pelata tai koska on aika vaihtaa koneen käyttäjää, jos samalla koneella on monta halukasta käyttäjää. Pelaaminen koukuttaa ja sosiaalisessa mediassa surffaillessakin ajan kuluminen helposti unohtuu.

Läksyjen tekemiseen  käytettävä aikakin voidaan sopia ja valvoa Time Timerilla, jos tuntuu siltä, että "voit mennä ulos heti kun läksyt on tehty" houkuttelee liian hätäiseen suoriutumiseen. Koululuokassa hitaammin työskentelevät voivat hyötyä siitä, jos sovitaan tietty aika, jonka kaikki "ainakin käyttävät tehtävän suorittamiseen".

Kun ajankäyttösopimukset on saatu tehtyä, on niiden noudattaminen helpompaa "lahjomattomalla" välineellä. Ettei käy, kuten kuopukselleni, jonka mielestä "ihan kohta" oli kamalan pitkä aika, koska isosiskot aina lupasivat, että kyllä pikkusiskon vuoro käyttää tietokonetta tulee "ihan kohta".

Toiminnanohjauksen vaikeutta voidaan helpottaa harjoittelemalla ja apuvälineillä


Toiminnan suuntautumisen vaikeus voi ilmetä edellä kuvatun käsillä olevaan tehtävään (ruokailuun) keskittymisen vaikeuden lisäksi hankaluutena aloittaa tehtävä ajallaan, siirtyä tehtävästä toiseen tai lopettaa tehtävä sovituun aikaan. Kaikissa näissä tilanteissa voi käyttää Time Timeria apuna. Time Timereita on saatavana monen kokoisina, myös kännykän tai tietokoneen näytölle ladattavina versioina. 

Valikoimassamme on useita eri mallisia Time Timereita ja lisävarusteita:Time Timer Plus - kello on Time Timerin 60 minuutin aikaa mittaava perusversio.  Se on tukeva ja helppo käyttää. 60 minuutin Time Timer -kello on saatavana myös valkoisena.Time Timer Plus-kellon saa myös 120 minuuttia, 20 minuuttia ja 5 minuuttia mittaavana, jos tarvitsee mitata tuntia pidempää tai lyhyempää aikaa.
 
Time Timer Plus (60 minuuttia)

 60 minuuttisen Time Timer Plus -kellon voi hankkia myös valkoisena.

Time Timer Plus White 120 minuuttia sopii esimerkiksi lasten kouluunlähdön tueksi. Aikaisemmin töihin lähtevä vanhempi asettaa kellon siten, että sen aika loppuu juuri ennen kuin lasten pitäisi lähteä kouluun. Kelloa osaamattomat pikkukoululaisetkin näkevät, kuinka aika kuluu ja kouluunlähdön aika lähestyy.

Time Timer Plus White 20 minuuttia sopii lyhyempien tehtävien toiminnanohjaukseen tai vaikka Pomodoro-tekniikan käyttöön.
Time Timer MOD on Plus-mallia pienempi kello. Time Timer MOD:in hälytysäänen voi säätää päälle tai pois, mutta soiton voimakkuutta ei voi säätää.


Time Timer piirtotaulu MOD on piirtotaulukehys MOD-koon Time Timerille. Piirtotauluun voi kirjoittaa ohjeistuksen, listan tehtävistä tai vaikka kiinnittää sinitarralla tai teipillä toiminnanohjauskuvia.Time Timer Twist on pieni (halkaisija 8,5 cm), digitaalisella näytöllä toimiva Time Timer. Sen voi säätää osoittamaan aikaa 0-90 minuutin väliltä helposti pyörittämällä kellon ympärillä olevaa rengasta. Digitaalinen näyttö näyttää ajan kulumisen sekä konkreettisesti, vähenevänä ympyränä että numeronäyttönä minuutteina ja sekunteina. Time Timer Twistin selkä on magneettinen, joten sen voi kiinnittää vaikka jääkaapin oveen ja se toimii myös visuaalisena ajastimena vaikkapa kotikokeille. 
Time Timer MAX on isoin ja monipuolisin Time Timer. Sen  44 cm x 44 cm -kokoinen näyttö näkyy isossakin tilassa ja sen voi asettaa näyttämään 8 eri aikaa (5, 15, 30, 60 tai 120 minuuttia sekä 4, 8 tai 24 tuntia). Kellotaulun saa muokattua mitattavan ajan kanssa sopivaksi kolmen kaksipuolisen vaihdettavan kellotaulun avulla. Yksi kellotauluista on tyhjä, jolloin käyttäjä voi kirjoittaa tai piirtää itse haluamansa tehtävät tai ajat kellotauluun taulutussilla. Pakkauksessa on mukana kolme värikästä viisaria, jotka voi kiinnittää kellotauluun kuvaamaan tehtävien vaihtumista. Time Timer MAX seisoo tukevan jalkansa avulla pöydällä, tai sen voi kiinnittää seinälle mukana tulevan seinätelineen avulla.