Esimerkkejä tuntoaistin ylireagoinnista |
Tuntoaistin häiriöiden tunnistaminen
Häiriöt haittaavat arkea. Ne näkyvät usein erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, peseytymisessä, erikoisina kiputuntemuksina tai vaatteisiin tai ruokiin liittyvinä hieman erikoisina tapoina toimia.
Esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa on vaikea noudattaa jonotussääntöjä, peseytyminen on vastenmielistä, vaatteiden laput tuntuvat häiritseviltä. Yllättävä kosketus kuten halaaminen voi olla vaikeaa. Häiriön ilmeneminen riippuu siitä, onko pulmana tuntoaistin yli- tai alireagointi.
Tuntoaistin häiriöiden helpottaminen
On tärkeää ottaa arjen toiminnoissa huomioon tuntoaistin häiriöistä kärsivän erityiset tarpeet. Esimerkiksi vaatteista voi leikata häiritsevät laput pois ja nukkumaanmenoa voi rauhoittaa painopeiton tai hieronnan avulla. Arkisten keinojen lisäksi tuntoaistin häiriöitä voidaan myös erityisesti harjoittaa – siedättää – leikinomaisten harjoitteiden avulla.
Toistoilla ja pitkäjänteisellä harjoittelulla löytyvät eri henkilöille parhaiten sopivat keinot selvitä arjen haasteellisista tilanteista – yli- tai alireagoivasta tuntoaistista huolimatta.
Lisätietoa tuntoaistista
TUNNE, AISTI, TOIMI! Tuntoaistia tukevia harjoituksia arkeen -kirja on ensimmäinen käytännönläheinen suomenkielinen tuntoaistiin keskittyvä teos, jossa annetaan perustietoa tuntoaistin häiriöistä. Kirjaan on koottu ohjeita tuntoaistia tukeviksi harjoitteiksi, joista useimmat sopivat kaikenikäisille. Kuvallista tukea käytännön tilanteisiin tuovat kirjan harjoitteisiin liittyvät kuvakortit.Lataa ilmaiseksi esimerkkisivuja tuntoaistikirjasta:
Esimerkkejä tuntoaistin yli- ja alireagoinnista
Tilaa tästä
TUNNE, AISTI, TOIMI!
Tuntoaistia tukevia harjoituksia arkeen.
Outi Haikarainen,
ELLI - Early Learning Oy