Sivut

Tietoja tästä blogista

tiistai 16. tammikuuta 2018

Kaikki irti kuvakorteista: kokeile näitä käyttötapoja

Kaapit täynnä kuvakorttisarjoja, mutta sama vanha tapahtumien läpikäyminen kyllästyttää? Kokosimme tähän blogikirjoitukseen vinkkejä korttisarjojen erilaisista käyttötavoista: useasti läpikäytyyn tarinaan saa uutta potkua, kun juoneen lisää jotain hullunkurista, tekee tarinasta runon tai yrittää esittää sen pantomiinina.

Tiesitkö muuten, että monissa ELLIn kaupan korttisarjojen tuotenimien perässä oleva sulkuihin laitettu numero ei tarkoita suositusikää, vaan korttisarjan yhden tarinan pituutta? Esim. jos Adjektiivit tarinoissa (4) korttisarjassa jokaisessa tarinassa on neljä korttia, kun taas Kerrohan toki (4-7) korttisarjassa tarinat ovat lyhyimmillään neljän kortin mittaisia, ja pisimmillään seitsemän kortin mittaisia.



Imagine and Act -korttisarja


Kuinkas sitten kävikään: Käykää läpi kuvasarjan tapahtumat. Sen jälkeen kysy: "Mitäköhän seuraavaksi tapahtuu?" Jos tarinalle on hankala keksiä jatkoa, voit kysyä yksityiskohtaisempia kysymyksiä, kuten:

  • "Mitä tämä henkilö sanoo seuraavaksi?",
  • "Tapahtuukohan näin koskaan uudelleen?", tai
  • "Mitä nämä henkilöt ajattelevat tästä tapahtumasta jälkeenpäin?"


Mitä jos: Käykää läpi kuvasarjan tapahtumat. Kysy: "Mitä jos..." ja keksi jokin lisäys tai muutos tarinaan. Muutos voi olla looginen kuten: "Mitä jos tämä olisikin tapahtunut toisena vuodenaikana/ toisessa maassa/ niin, että henkilöiden osat olisivat vaihtuneet?" tai tuo mukaan jotain hullunkurista, kuten: "Mitä jos mukana olisikin apina, joka heittelisi kaikkia banaaneilla/ hevonen, joka osaisi puhua/ lampun henki, joka voisi toteuttaa kaikille henkilöhahmoille yhden toiveen?"


Kuinka korjaan tilanteen? -korttisarja

Tuttu tilanne: Käykää läpi kuvasarjan tapahtumat. Kysy: "Oletko koskaan kokenut mitään samankaltaista?" Keskustelkaa:

  • "Miten toimit, kun näin tapahtui?"
  • "Miltä sinusta tuntui?"
  • Jos tilanne oli ikävä, kysy, kuinka vastaavan tilanteen voisi jatkossa välttää.
  • Jos tilanne oli mukava, kysy, kuinka pitäisi toimia, että vastaavia tilanteita tulisi enenmmän.
  • Jos tilanne oli ikävä, kysy tai kerro, keneltä kannattaa pyytää apua tällaisissa tilanteissa, niiden estämisessä tai niiden läpikäymisessä.
  • Jos tilanne oli mukava, kysy, kuka olisi kaikkein iloisin kuullessaan siitä.

Kerrohan toki -korttisarja

Mitä tekisit?: Käykää läpi kuvasarjan tapahtumat. Kysy:

  • "Mitä tekisit, jos olisit itse samassa tilanteessa?"
  • "Miltä sinusta tuntuisi, jos sinulle kävisi noin?"

Mitä nyt? -korttisarja

Pantomiini: Valitse pöydälle muutamia kuvasarjoja tai kuvia. Aseta ne niin, että kaikki osallistujat pystyvät näkemään ne. Jokaisen osallistujan on vuorollaan esitettävä pantomiininä kuvasarjan/kuvan tapahtumia, ja muut yrittävät arvata, mistä kuvasarjasta/kuvasta on kyse.


Sanaluokat: Valitse pöydälle sopiva kuvasarja. Osallistujien pitää nimetä mahdollisimman monta tietyn sanaluokan (substantiivit, verbit, adjektiivit) sanaa korttisarjasta. Kirjoittakaa sanat paperille.

Sanaluokkien harjoittelussa kannattaa käyttää myös Adjektiivit tarinoissa -, Verbit tarinoissa - ja Prepositiot tarinoissa -korttisarjoja.

Adjektiivit tarinoissa -korttisarja

Verbit tarinoissa -korttisarja

Prepositiot tarinoissa -korttisarja


Synonyymit: Toimikaa ensin kuten sanaluokat-kohdassa. Kun olette kirjoittaneet sanat paperille, yrittäkää keksiä niille mahdollisimman paljon synonyymejä.


Vastakohdat: Toimikaan ensin kuten sanaluokat-kohdassa. Kun olette kirjoittaneet sanat paperille, yrittäkää keksiä sanoille mahdollisimman paljon vastakohtia.


Riimit: Toimikaa ensin kuten sanaluokat-kohdassa. Kun olette kirjoittaneet sanat paperille, yrittäkää keksiä sanoille mahdollisimman paljon riimipareja.


Vuorosanat: Käykää läpi kuvasarjan tapahtumat. Sen jälkeen pyydä osallistujia keksimään, mitä kuvasarjan henkilöt sanovat tapahtumissa. Lopuksi voitte näytellä kirjoittamanne vuorosanat.



Ollaanpa yhdessä! -korttisarja

Missä on?: Tämä käyttötapa sopii hyvin alkulämmittelyksi minkä tahansa korttisarjan kanssa. Levitä vaikkapa 10 korttia pöydälle. Valitse yksi kuvissa esiintyvä hahmo tai esine, ja kysy missä kortissa se näkyy. Osallistujien pitää valita kortti tai kortit jossa kyseinen hahmo tai esine on.


Arvaa kuka: Leivitä useampi kortti pöydälle. Valitse mielessäsi yksi kortti ja kuvaile sitä. Osallistujien pitää yrittää arvata, minkä kortin valitsit.


Vuodenaikojen tarinat -korttisarja


Kerro mikä: Levitä useampi kortti pöydälle. Pyydä yhtä osallistujaa valitsemaan yksi kortti mielessään ja kuvailemaan sitä, yksi lause kerrallaan. Yrittäkää muiden osallistujien kanssa arvata, mikä kortin osallistuja on valinnut.


Otsikko: Valitse yksi kuvakortti tai kuvasarja. Yrittäkää kuvailla kuvakortin tai -sarjan tapahtumia yhdellä lauseella. Sen jälkeen voitte alkaa rajoittaa sanamäärää: miten kuvailisit kuvakortin tai -sarjan tapahtumia kolmella sanalla? Entä yhdellä sanalla?


Looginen tarina -korttisarjat sisältävät 3-6 kuvan tarinoita

Yksityiskohtaisesti: Valitse yksi kuvakortti tai kuvasarja. Pyydä osallistujia valitsemaan yksi kuvakortissa tai -sarjassa esiintyvä hahmo tai esine. Sen jälkeen pyydä heitä kuvailemaan valitsemaansa esinettä tai hahmoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Yleisen kuvailun lisäksi hahmoista voi kysyä vaikka:

  • "Missä hän on syntynyt?"
  • "Onko hänellä sisaruksia?"
  • "Mikä on hänen lempiruokansa?"
  • "Mikä on hänen suurin haaveensa?"

Esineistä voi kysyä esimerkiksi:

  • Mistä se on tehty?
  • Kuka sen on tehnyt?
  • Missä kaikkialla se on ollut?
  • Mitä sen tekemiseen tarvitaan?


Kuulemme mielellämme myös asiakkaidemme eri tavoista korttisarjojen käyttämiseen!