Sivut

Tietoja tästä blogista

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Puheopetuksen apuvälineet - Maistuuko?

Puheopetuksessa voidaan käyttää myös apuvälineitä, joilla opetetaan kädestä - tai siis kielestä - pitäen, miltä eri äänteet tuntuvat suussa. Kun tunne ärrän pärinästä tai ällän oikeasta ääntämiskohdasta on ensin synnytetty apuvälineellä, samaa tunnetta on helpompi lähteä hakemaan harjoituksissa.

Suun limakalvojen ja lihasten stimuloiminen on tärkeää myös monilla aistiyliherkillä ihmisillä, joilla suun herkkyys voi aiheuttaa rajoitteita syömisessä, juomisessa tai hampaidenpesussa.

 

R-tremulaattori -hammasharja ja kertakäyttökärjet


Suomen kielen R-äänne on vaikea ääntää. R-tremulaattorina toimivan sähköhammasharjan avulla lapselle voi opettaa, miltä oikeanlainen ärrän tärinä tuntuu kielessä. Tässä hammasharjassa kierrosluku on tarpeeksi matala, kun taas monet uudemmat, tehokkaammat mallit ovat tremulaattoreiksi liian vikkeliä. Aseta kertakäyttökärki hammasharjan harjapaikkaan ja laita se lapsen kielen alle.

Harjoituksia saa tehdä vain puheterapeutin ohjeiden mukaan ja aikuisen valvonnassa!

Lisätietoa R-tremulaattoriharjasta ja sen kertakäyttökärjistä voit lukea nettisivuiltamme.

 

 

Toothette oraalimotoriikkatikut


Toothette on uusi tuttavuus valikoimassamme. Itse asiassa meillä ei ollut tietoa koko tikuista ennen kun tuttu puheterapeutti pyysi meitä ottamaan ne valikoimaamme. Mehän kyllä mielellämme otamme vastaan vinkkejä uusista tuotteista!

Nämä vaahtomuovitikkarit ovat erinomaisia apuvälineitä suun limakalvojen stimulointiin. Kostuta vaahtomuovi ja sivele tikulla suuta. Tämä luo limakalvoille tuntemuksia, joihin tottuminen helpottaa syömistä, juomista ja hampaiden pesua. Toothette auttaa myös poskilihasten toiminnan tunnistamisessa ja aktivoinnissa. Se on tärkeää pureskelulle.

Tikulla voidaan myös auttaa lasta paikallistamaan eri äänteiden kohtaa. Kosketa tikulla ylös, alas tai sivuille, ja pyydä käyttäjää viemään kielensä tikun luo. Näin voidaan opetella, missä kielen kärjen tulisi olla R-S-L -äänteissä tai missä kielen kannan tulisi olla K:ta äännettäessä. Samaa harjoitusta voi tehdä toki jäätelötikullakin.
 
Tikun avulla voidaan myös opetella nesteen nielaisemista. Kasta vaahtomuovi pieneen määrään nestettä ja kostuta kieltä. Ota tikku pois suusta ja pyydä lasta nielaisemaan neste. Mehu tai vaikkapa hunaja saattaa olla vettä parempi vaihtoehto harjoitukseen.

 

 

Jäätelötikku-kielilastat


Puunväriset jäätelötikkumme ovat elintarvikelaatua, ja sopivat siten käytettäväksi kielilastoina!


Katso myös: Erityisopetuksessa käytettävät materiaalit 2.0: Puheopetus


Kiitoksemme puheterapeutti Leena Korjus-Julkuselle tämän kirjoituksen tarkistamisesta ja kommentoinnista!