Sivut

Tietoja tästä blogista

perjantai 9. joulukuuta 2016

Murkkumotivaation avaimet - kovaa asiaa sarjakuvana

ELLIN valikoimaan ilmestyi syksyllä Murkkumotivaation avaimet -kirja, jossa kuvataan sarjakuvan avulla sitä, kuinka vanhemmat voivat auttaa lastaan löytämään motivaatiota opiskeluun, tukea lastensa itsetuntoa ja parantaa perheen keskenäistä kommunikaatiota. Sarjakuva on todella helppolukuinen, kirjan tilanteet ovat tuttuja kaikille arjesta ja motivoinnin ja kommunikoinnin avaimet on vielä lopuksi kerätty kokoon konkreettisiksi harjoituksiksi.

Olemme Ellissä huomanneet, että sarjakuvan opit sopivat vanhemman ja lapsen välisen kommunikaation rakentamisen lisäksi myös esimerkiksi parisuhteeseen ja - sattuipas mukavasti - työpaikallekin!

Kirjan on kuvittanut Katariina Hirvonen ja kirjoittanut ELLInkin tiimin kanssa työskennellyt työyhteisövalmentaja Lauri Jäntti, joka seuraavaksi kertoo lisää kirjasta:Sarjakuvan voima


Tässä on ensimmäinen sarjakuvamme syksyltä 2015:

Kuvasimme siinä arjen kohtaamisen, jossa isä antaa taitavasti uuden näkökulman lasta harmittavaan tilanteeseen. Useimmat meistä vanhemmista määrittelevät tällä tavalla tilanteita uudelleen täysin automaattisesti. Tyypillisesti ehdotamme jollakin tokaisulla lapselle vaihtoehtoista tapaa nähdä harmia tuottanut asia. Lapsen kasvojen ilmeen muuttuminen sitten paljastaa, hyväksyykö hän uuden näkökulman vai ei.

Arkisten onnistumisten tutkiminen auttaa ymmärtämään, mitä hyvin päättyneessä tilanteessa tapahtui ja kuinka vastaavanlaiset kohtaamiset todennäköisimmin onnistuvat myös jatkossa. Tuota sarjakuvaa katsoessa saattaa tulla mieleen, että vanhemman ehdottaman vaihtoehtoisen ajattelutavan olisi hyvä olla lapsen mielestä yhtä totta kuin hänen alkuperäinenkin, negatiivisempi ajatuksensa. Vanhempi toivoisi, että hänen tarjoamansa ajattelutapa tuntuisi lapsesta hyödylliseltä ja saisi hänet keksimään uusia tapoja katsoa tilannetta. Onnistumisen saattaa oivaltaa olevan tunnistettavissa joskus pienistäkin kuulijan fyysisen olemuksen muutoksesta.

Miettiessään vähän pidemmälle, vanhempi voi keksiä erilaisia tapoja löytää uusia näkökulmia. 

Esimerkiksi voi miettiä:

  • mitä muuta lapsen kuvaama tunne tai oire voisi tarkoittaa
  • mitä sellaisia puolia tilanteesta voisi löytää, joita lapsi ei ole huomannut ja jotka voisivat tuoda lapselle uusia merkityksiä, jotka helpottavat oloa ja vievät eteenpäin
  •  missä toisenlaisessa tilanteessa negatiiviseksi koettu tilanne olisikin hyödyllinen


Tavallisia arjen onnistumisia kannattaa siis jollakin tavalla tehdä näkyväksi, jotta voisi miettiä syitä onnistumisiin. Kiireisessä arjessa se voi olla vaikeaa, mutta apua onneksi löytyy.

Jatkoimme arjen tilanteiden kuvaamista keskittyen lähinnä lasten oma-aloitteisuuden ja oppimismotivaation tukemisen tapoihin. Hahmot saivat nimet ja muodostui perhe, jossa isä Ripa, äiti Sofi sekä lapset Susa ja Tatu kohtaavat arjen eri tilanteissa.Helpotimme olennaisten tekijöiden oivaltamista laittamalla Ripan kirjoittamaan vinkkejä sulkiskaverilleen Sampalle. Ripa tosin oli hyvin vastahakoinen siihen, koska hän ymmärsi kaikkien yksilöiden ja tilanteiden olevan erilaisia. ”Mitään patenttiratkaisuja ei ole”, hän toteaa. Samppa sai kuitenkin suostuteltua Ripan kirjoittamaan harjoituksia, jotka auttavat ymmärtämään sarjakuvan tilanteita vähän syvemmin.

Nyt olemme edenneet niin pitkälle, että ideat on koottu kirjaksi, jossa on 31 sivua sarjakuvia ja 14 sivua niihin liittyviä harjoituksia oppimisen tukemiseen. Kaikki kuvaavat arkea, missä vanhemmat ovat haastavassa tilanteessa ja jollakin tavalla onnistuvat pääsemään siitä eteenpäin.

Ratkaisut, joihin Ripa ja Sofi päätyvät, syntyvät jostain käsittämättömästä syystä yleensä tutkimustiedon tukemalla tavalla. Heillä näyttää olevan kuuntelemisen taidon lisäksi ihmeellinen vaisto osua hyvään ratkaisuun, vaikka kommelluksiakin toki sattuu.

Ripan, Sofin, Susan ja Tatun arkeen, on siis nyt mahdollisuus päästä kurkkaamaan. Kuinka he kaiken oikein tekevät? Motivaatioon liittyvien asioiden ymmärtäminen ei ole vielä koskaan ollut näin helppoa. Sarjakuvassa on voimaa!

Lauri Jäntti

Lauri Jäntti on työpsykologiasta väitellyt, melonnasta pitävä oppimisen asiantuntija, jolla on pitkä tausta vanhempien ja nuorten oppimiseen ja motivaatioon liittyvästä valmentamisesta. Valmennustyön lisäksi hän kohtaa nuoria vapaaehtoistyössä Pelastakaa Lapset ry:ssä, Mannerheimin Lastensuojeluliitossa ja etsivässä nuorisotyössä. Järisyttäviä oppimisen kokemuksia Laurille ovat tarjonneet myös omat lapset ja lastenlapset. Innostus sarjakuvallisen kirjan käsikirjoittamiseen syntyi havainnosta, että oppimiseen ja motivaatioon liittyviä asioita pystyy kuvaamaan helposti ymmärrettävällä tavalla lapsiperheen arjesta kertovan tarinan avulla.

Murkkumotivaation avaimet verkkokaupassamme

Lue lisää Lauri Jäntin työstä täällä