Sivut

Tietoja tästä blogista

maanantai 12. marraskuuta 2018

Tekijä kertoo: ANNI tehtävät matematiikkaan ja äidinkieleen - tarranauhatehtävistä motivaatiota alkeiden opetteluun


Anni tehtävät jatkavat Onni tehtävien sarjaa. Anni tehtävät herättelevät oppilaan kiinnostuksen kirjainten ja lukujen maailmaan. Kuvien lajittelusta siirrytään numeroiden ja kirjainten opetteluun. Tehtävien vaihteleva vaikeustaso mahdollistaa niiden käyttämisen oppimisen eri vaiheissa olevien oppilaiden kanssa.Matematiikan tehtävätMatematiikan tehtävissä tutustutaan numeroihin ja lukumääriin. Tehtävät opettavat numeroiden mallia ja auttavat ymmärtämään lukumääriä. Aluksi opetellaan luvut 1-3. Lukumäärien opettelu laajenee kymmeneen ja aina kolmeenkymmeneen asti.

Monipuoliset tehtävät soveltuvat erilaisille oppijoille ja antavat mahdollisuuden tarvittavalle toistolle ja eriyttäminen on helppoa. Tehtävien avulla oppitunnin voi jakaa osiin, jos pidempikestoinen keskittyminen yhteen aihealueeseen on vielä heikkoa.

Tehtäviä on myös helppo yhdistää erilaisiin toiminnallisiin tehtäviin. Ensin oppilas lajittelee helmet ykkösiin, kakkosiin ja kolmosiin ja toistaa oppimansa Anni lajittelutehtävän avulla. Kun pitkäjännitteisyyttä tehtävien tekemiseen vielä opetellaan, Anni tehtäväistä oppilaan on helppo ymmärtää, mitä häneltä odotetaan. 

Äidinkielen tehtävätAnni äidinkielen tehtävissä on monta saman tyyppistä tehtävää, kuin Onni tehtävissä. Etsi samanlainen kirjain tai tavu ovat sitten jo tuttuja Onni tehtävien tekijöille. Samalla kun etsitään samanlaista kirjainta, kirjain voidaan sanoa yhdessä ääneen tai kirjoittaa. Tehtävistä löytyvät sekä suur- että pienaakkoset.

Anni tehtävien avulla oppilas voi harjoitella kirjainten ja tavujen lukemista tai ”leikkilukemista”. Kun etsitään oikealla kirjaimella alkavaa sanaa, kuvavihje antaa oppilaalle mahdollisuuden ”lukea” kokonaissanan. Onnistuminen lukutehtävissä tuo omassa luokassani oppilaille suurta iloa. Kun lukemisen oppiminen on haastavaa, Anni tehtävät antavat mahdollisuuden oppilaalle tehdä yhdessä toisten kanssa kirjaintehtäviä ja lukea. 

Jokaiselle mielestä ja kehittävää tekemistäAnni tehtävät ovat isona apuna, kun jokaiselle oppilaalle on löydettävä mieleistä ja kehittävää toimintaa oppitunnille. Kun oppilas oppii tekemään Onni ja Anni tehtäviä itsenäisesti, työskentelyyn tarjottavaa tukea voi pienin askelin vähentää ja oman toiminnan ohjauksen osuus kasvaa. 


Iloisia hetkiä Anni tehtävien parissa!
Anne Heikkinen

erityisluokanopettaja KM

Lue lisää Onnista ja Onnin käytöstä ELLIn blogin aiemmista kirjoituksista