Tässä blogissa esittellään ELLIn ratkaisuja puheopetukseen.
Aiemmin ilmestyneitä:
Erityisopetuksessa käytettävät materiaalit 2.0 : Matematiikka
Erityisopetuksessa käytettävät materiaalit 2.0 : Äidinkieli ja S2-opetus
Äänne - sana - vuorovaikutus
Puheen ongelmat eivät ole vain pehmeitä tai puuttuvia ärriä tai suhisevia ässiä. Monet artikulaatiohäiriöistä kärsivät arastelevat usein puhumista ja kuvittelevat, epäselvän puheensa vaikeuttavan vuorovaikutusta toisen kanssa, vaikka näin ei todellisuudessa olisikaan. Suun ja kasvojen lihasten ja itse äänteiden harjoittelemisen lisäksi puheopetuksessa pitää panostaa myös sanastonhallintaan, puheilmaisuun ja vuorovaikutukseen.
Samoin kuin kirjoittamisen vaikeuksienkin kanssa, puheen vaikeudet on voitu ennen virheellisesti tulkita tyhmyydeksi, mutta se, ettei saa ajatuksiaan sanotuksi ei tarkoita, ettei ajatuksia olisi! Mitä aikaisemmin puheopetus aloitetaan, sitä helpommalla päästään - mikä ei tietenkään tarkoita, ettei siitä olisi vanhemmallakin iällä hyötyä!
R-S-L-K - siinäpä vaikeimmat äänteet
Tärinävuoren sankarit
Sankarihiiret Hekku ja Huuko seikkailevat läpi artikulaatioharjoitusten! KM Sarianna Tammilehdon Tärinävuoren sankareissa perehdytään artikulaatio-opetuksen teorian perusteisiin ja opettajakohtaisesti kopioitavassa osassa harjoitellaan R, S, L ja K-kirjaimia äänne-, sana- ja lausetasoilla. Kirjan tekstejä voi käyttää myös yleisesti alkuopetuksessa lukemisen harjoitteluun.
Tärinävuoren sankarit on uudistettu versio aiemmasta, jo loppuunmyydystä Tärinävuoren Aarre -materiaalista. Tärinävuoren sankareihin on lisätty harjoituksia K-kirjaimen ääntämisestä ja teoriaosuus on päivitetty. Tärinävuoren sankareissa on myös valmiita viestipohjia huoltajien kanssa käytävään keskusteluun seka pieni, kuvitettu artikulaatiotesti. Kirjan suunnittelussa on myös huomioitu kotiläksyjen antaminen: jokaiseen kokonaisuuteen liittyy useita harjoituksia, joista on helppo valita itsenäiseen harjoitteluun sopivia tehtäviä.
Lue lisää Tärinävuoren sankareista.
Herra R ja kissa D tärinän jäljillä
Herra R ja kissa D tärinän jäljillä on koulun tai päiväkodin erityisopettajan käyttöön tarkoitettu kopioitava materiaali. Materiaalin harjoituksia kopioidaan r-äännettä harjoittelevalle lapselle kotiharjoituksiksi. Lapsen kotona oleva aikuinen sitoutuu tekemään r-harjoituksia lapsen kanssa, ja lasta motivoidaan tehtävien lopuksi tehtävämonisteissa olevilla väritys- ja piirrustustehtävillä.Pupupeli
Puput piilossa -pelikansio on innostava tapa harjoitella mm. sanoja, äänteitä, nimeämistä tai kerrontaa. Puput piilossa -pelikansio on tavallaan käänteinen versio perinteisestä muistipelistä, sillä parien sijasta haetaan omaan pelialustaan sopivia pupuja. Söpöt pupukortit on aseteltu pelikansioon tehtäväkorttien taakse. Suorittaessaan kortin tehtävän pelaaja pääsee kurkistamaan kortin takana olevan pupun kaulassa olevaa rusettia. Jos rusetin väri on sama kuin pelaajan pelilaudan reunukset, pelaaja saa kortin pelilaudalleen.
Pupupeliin julkaistut R-S-L -kuvasanakortit ja kirjainkortit on tehty nimenomaan puheopetukseen. Lue lisää Pupupelistä täältä.
Ellin kortit
Ellin kortit ovat monikäyttöiset kuvakortit puheen, kielen ja kirjoittamisen harjoitteluun. Korteilla voi harjoitella mm. nimeämistä sekä alku- ja loppuäänteiden tunnistamista. Lisää vinkkejä Ellin korttien ja muiden kuvakorttien käyttöön voit lukea täältä. Ellin korttisarja perustuu Kirsti Remeksen artikulaatiotestiin. Jokunen kuva päivitettiin uudessa korttisarjassa, esimerkiksi kelkka ja tupakkapiippu vaihtuivat nykylapsille toivottavasti tutumpiin pulkkaan ja savupiippun.
Ellin kortit ovat saatavilla verkkokaupassamme.
Artikulaatiopelikortit
Artikulaatiopelikorteissa harjoitellaan R-, S- ja L- äänteitä 120 kuvasanakortin voimin. Korteilla voi pelata erilaisia pelejä, joissa harjoitellaan äänteitä, sanastoa ja lukemista.
Artikulaatiopelikortit ovat saatavilla verkkokaupassamme.
Suujumppapelit - puhku ja puhalla, ilmeile ja virnuile
Suujumpassa harjoitetaan hyvän artikulaation kannalta tärkeitä suun ja kasvojen lihaksia. Kuten kaikessa lihasten harjoittelussa, toistot ovat tärkeitä, mutta lapset eivät oikein jaksa innostua pelkästä monotonisesta pumppaamisesta. Suujumppapeleillä naaman vääntelystä saadaan hauskaa, ja myös ne lapset, jotka eivät tarvitse suujumppaa saadaan mukaan. Tällöin suujumppa voidaan ottaa osaksi koko ryhmän toimintaa, ja ei-aina-niin-mukavat harjoitukset muuttuvat yhteiseksi irvistelyleikiksi.
Myotopia
Myotopian pelien monipuoliset harjoitukset ovat juuri niitä perinteisiä, puuduttavia, mutta ehdottoman tärkeitä suujumppia sekä puhallus- ja imemisharjoituksia, joita sekä lapset että ohjaajat väsyvät tekemään. Pelillistämisellä harjoituksiin on saatu uutta potkua, kun lapset pääsevät oheistoimintana hyppyyttämään sammakkoa pitkin lummelampea tai onkimaan kaloja akvaariosta.
Peleistä monet ovat kehittäviä myös lapsille, jotka eivät tarvitse suujumppaa: paketissa on myös paljon kielellisten taitojen vahvistamiseen sopivia pelejä ja esimerkiksi sateenkaarikalaa tai käärmeen nahkaa koristeltaessa voidaan harjoitella muotoja, värejä ja jaksottamista.
Tutustu Myotopiaan ja sen suomenkielisiin ohjeisiin verkkokaupassamme.
MimiQ - pelikortit
MimiQ on hauska suujumppapeli jossa pelaajat pyytävät vuorollaan toisiltaan suujumppakortteja tekemällä tarvitsemansa kortin suujumppaliikkeen. Peli on kuin motorinen Alias! Ensimmäisenä kolme samanlaista korttia kerännyt voittaa!
MimiQ -pelikortit ovat saatavilla verkkokaupassamme.
Articula ja Mimic -huuliokuvat
Articula ja Mimic -huuliokuvakortit toimivat mallina artikulaatiossa tarvittavien suun lihasten vahvistamassa jumpassa. Mimic-korttien piirrokset ovat yksinkertaisia ja sopivat hyvin pienille lapsille, Articula-korttien muotokieli vetoaa enemmän varhaisteineihin ja nuoriin. Mimicin peliohjeissa on vinkkejä harjoittelun monipuolistamiseen.
Articula- ja Mimic -huuliokuvakortit ovat saatavilla verkkokaupassamme.
Vuorovaikutus
Kili - Kieli ja liikunta
Kehollisuus on tärkeä osa ilmaisua ja hahmottamista. Kilissä kartoitetaan ja harjoitetaan kielellisistä vaikeuksista kärsiviä lapsia ääntä ja liikettä yhdistävillä harjoituksilla. Harjoitukset, kuten pallopiiri, junaleikki tai rakennustyömaa, sopivat kaikille lapsille. Niitä voi käyttää myös tuntoaistin häiriöistä kärsivien lasten kanssa. Harjoituksissa käytetään oman kehon ja äänen lisäksi korttimateriaaleja ja Kili-kansioon sisältyviä, joko CD:nä tai USB-muistitikulla saatavana olevia, ääniraitoja.Kili - Kieli ja liikunta on saatavilla verkkokaupassamme.
Kuttu - Kuvin tuettu leikki & Kuttu2
Kutussa harjoitellaan leikkimistä ja kaikkea mikä leikkiin kuuluu: annetaan mielikuvituksen lentää ja kerrotaan tarinoita, mietitään, mitä omalle leikkihahmolle tapahtuu seuraavaksi ja kuinka muiden leikkijöiden toimet vaikuttavat siihen. Kutussa leikitään pahvisilla eri ympäristöjä kuvaavilla pelialustoilla. Lelujen sijasta käytetään laminoituja piirroskuvia, jotka eivät vedä liikaa huomiota itseensä, vaan keskittyminen säilyy tekemisessä. Leikki on strukturoitua: ensin luodaan omat leikkihahmot, jotka myöhemmillä leikkikerroilla seikkailevat eri leikkialustoilla tehden kullekin leikkialustalle ominaisia asioita: Ravintolassa tilataan ja syödään ruokaa, maatilalla hoidetaan eläimiä, autokorjaamossa korjataan autoja ja urheilukentällä järjestetään keppihevosille estekisat.
Alkuperäinen Kuttu aloittaa leikin ja syksyllä 2016 ilmestynyy jatko-osa Kuttu2 sisältää lisää leikkialustoja ja leikkihahmoja.
Kuttu - Kuvin tuettu leikki ja Kuttu2-lisämateriaali saatavilla verkkokaupassamme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti