Sivut

Tietoja tästä blogista

perjantai 18. lokakuuta 2013

Oppimista haittaavia tuntoaistin häiriöitä voidaan helpottaa

Laajin aistimme, tuntoaisti, luo perustan monien taitojen oppimiselle.  Se miten hahmotamme kehomme ja itsemme osana ympäristöämme, vaikuttaa merkittävästi motivaatioomme ja kykyymme ottaa vastaan uutta tietoa. Tuntoaistin häiriöt siis haittaavat oppimista, joten niiden varhainen tunnistaminen ja kuntoutuksen aloittaminen ovat tärkeitä keinoja oppimisvaikeuksien ehkäisemisessä.

Esimerkkejä tuntoaistin ylireagoinnista


Tuntoaistin häiriöiden tunnistaminen


Häiriöt haittaavat arkea. Ne näkyvät usein erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, peseytymisessä, erikoisina kiputuntemuksina tai vaatteisiin tai ruokiin liittyvinä hieman erikoisina tapoina toimia.
Esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa on vaikea noudattaa jonotussääntöjä, peseytyminen on vastenmielistä, vaatteiden laput tuntuvat häiritseviltä. Yllättävä kosketus kuten halaaminen voi olla vaikeaa.  Häiriön ilmeneminen riippuu siitä, onko pulmana tuntoaistin yli- tai alireagointi.

Tuntoaistin häiriöiden helpottaminen


On tärkeää ottaa arjen toiminnoissa huomioon tuntoaistin häiriöistä kärsivän erityiset tarpeet.  Esimerkiksi vaatteista voi leikata häiritsevät laput pois ja nukkumaanmenoa voi rauhoittaa painopeiton tai hieronnan avulla. Arkisten keinojen lisäksi tuntoaistin häiriöitä voidaan myös erityisesti harjoittaa – siedättää – leikinomaisten harjoitteiden avulla.


Toistoilla ja pitkäjänteisellä harjoittelulla löytyvät eri henkilöille parhaiten sopivat keinot selvitä arjen haasteellisista tilanteista –  yli- tai alireagoivasta tuntoaistista huolimatta.

Lisätietoa tuntoaistista

TUNNE, AISTI, TOIMI!  Tuntoaistia tukevia harjoituksia arkeen -kirja on ensimmäinen käytännönläheinen suomenkielinen tuntoaistiin keskittyvä teos, jossa annetaan perustietoa tuntoaistin häiriöistä. Kirjaan on koottu ohjeita tuntoaistia tukeviksi harjoitteiksi, joista useimmat sopivat kaikenikäisille. Kuvallista tukea käytännön tilanteisiin tuovat kirjan harjoitteisiin liittyvät kuvakortit.


Lataa ilmaiseksi esimerkkisivuja tuntoaistikirjasta:
Esimerkkejä tuntoaistin yli- ja alireagoinnista






Tilaa tästä
TUNNE, AISTI, TOIMI!
Tuntoaistia tukevia harjoituksia arkeen.
















Outi Haikarainen,
ELLI - Early Learning Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti