Sivut

Tietoja tästä blogista

lauantai 3. elokuuta 2013

Pelaaminen vai läksyt ensin - ja kuinka kauan onkaan pitkä aika?


Koska ollaan perillä? Onko vielä pitkä matka?


Tähän jokaisessa lapsiperheessä kuultuun kysymykseen minulla oli tapana vastata kertomalla kuinka monta Pikkukakkosta matka vielä kestää, koska sen aikayksikön pienetkin lapset tuntuivat ymmärtävän.  Sitä paitsi yksi Pikkukakkonenhan kului heidän mielestään tosi nopeasti, eikä kaksikaan ollut kamalan pitkä aika.

Mutta nykyään on saatavana muitakin keinoja ajan konkretisointiin. Ympäri maailmaa hyvin suosittuja välineitä ovat Time timer -kellot, jotka näyttävät vähenevää aikaa erittäin konkreettisella tavalla.  Esimerkkejä Time timereiden käytöstä voi katsoa vaikkapa näistä valmistajan tuottamista videoista:

 


Hoputtaminen ja muistuttaminen ei ole kenestäkään mukavaa

 

Herätyskelloksi Time Timer ei sovi. Sen sijaan pienempien lasten ja erityislasten aamutoimien rytmittämiseen se sopii oikein hyvin.

Jos toiminnan suuntaaminen tai tarkkaavaisuus on jostakin syystä vaikeaa, voi vähenevää aikaa näyttävä kello olla erittäin tehokas kannustaja ja muistuttaja. Sitä voidaan käyttää kotona, päiväkodissa ja koulussa. Myös muistisairaat hyötyvät muistuttajasta, jossa koko ajan näkyy kuinka kauan aikaa on vielä jäljellä "seuraavaan siirtymään". Time Timerin voi säätää piippaamaan ajan loppuessa tai antaa sen toimia äänettömästi.

Erään asiakkaamme kertoman mukaan Time Timer on "pelastanut heidän perheensä ruokailuhetket", koska sen avulla perheen autistinen lapsi jaksaa keskittyä omaan syömiseensä ilman, että häntä pitää koko ajan muistuttaa. Time Timerin kanssa hänen ruokailunsa kestää saman aikaa kuin muulla perheellä, eli puolisen tuntia entisen jatkuvalla hoputtamisella saavutetun tunnin sijasta.Kenen vuoro on pelata ja kuinka kauan saan käyttää konetta? 

 

Monessa kodissa taistellaan "koneajasta". Kuinka kauan koneella saa pelata tai koska on aika vaihtaa koneen käyttäjää, jos samalla koneella on monta halukasta käyttäjää. Pelaaminen koukuttaa ja sosiaalisessa mediassa surffaillessakin ajan kuluminen helposti unohtuu.

Läksyjen tekemiseen  käytettävä aikakin voidaan sopia ja valvoa Time Timerilla, jos tuntuu siltä, että "voit mennä ulos heti kun läksyt on tehty" houkuttelee liian hätäiseen suoriutumiseen. Koululuokassa hitaammin työskentelevät voivat hyötyä siitä, jos sovitaan tietty aika, jonka kaikki "ainakin käyttävät tehtävän suorittamiseen".

Kun ajankäyttösopimukset on saatu tehtyä, on niiden noudattaminen helpompaa "lahjomattomalla" välineellä. Ettei käy, kuten kuopukselleni, jonka mielestä "ihan kohta" oli kamalan pitkä aika, koska isosiskot aina lupasivat, että kyllä pikkusiskon vuoro käyttää tietokonetta tulee "ihan kohta".

Toiminnanohjauksen vaikeutta voidaan helpottaa harjoittelemalla ja apuvälineillä


Toiminnan suuntautumisen vaikeus voi ilmetä edellä kuvatun käsillä olevaan tehtävään (ruokailuun) keskittymisen vaikeuden lisäksi hankaluutena aloittaa tehtävä ajallaan, siirtyä tehtävästä toiseen tai lopettaa tehtävä sovituun aikaan. Kaikissa näissä tilanteissa voi käyttää Time Timeria apuna. Time Timereita on saatavana monen kokoisina, myös rannekelloina ja iPhoneen tai tietokoneen näytölle ladattavina versioina. Muista toiminnanohjauksen harjoitteluvälineistä kirjoitan myöhemmin lisää...


Valikoimassamme on useita eri mallisia Time Timereita ja lisävarusteita:Time Timer Plus - kello on muita Time Timereita isompi, tukevampi, turvallisempi ja kestävämpi,
etenkin jos lapset itse käsittelevät Time Timeriaan.
 
Time Timer MOD on pienempi kello, johon voi vaihtaa harmaan suojuksen lisäksi fuksian tai limen värisen suojakuoren
Time Timer MOD Sprint-edition sisältää kirkkaansinisen kuorenlisäksi pikaohjeen Googlen kehittämään Sprint-ongelmanratkaisutyötapaan.Time Timer piirtotaulu MOD on piirtotaulukehys MOD-koon Time Timereille. Piirtotauluun voi kirjoittaa ohjeistuksen, listan tehtävistä tai vaikka kiinnittää sinitarralla tai teipillä toiminnanohjauskuvia.
Time Timer Magneettinen pictosetti ja Time Timer Magneettinen taulu auttavat Time Timerin käyttämisessä toiminnanohjaukseen. Pictosetissä on 35 toiminnanohjauskuvaa ja 35 Time Timer -kellokuvaketta. Setin avulla voidaan siis näyttää, mitä tehdään, kun Time Timer näyttää tiettyä aikaa tai kuinka kauan tietyn tehtävän tekemiseen on aikaa. Pictogrammit ovat kooltaan pieniä, noin 4cm x 4cm. Pictosetissä on myös mukana punainen taulutussi, jolla voi piirtää pictogrammin valkotaulumaiseen pintaan, sekä ovenkahvaan tai muuhun koukkuun ripustettava  pieni magneettinen taulu.


Time Timer Magneettinen taulu on Pictosetin kanssa yhteensopiva A4-kokoinen taipuisa magneettinen piirtotaulu. Se kiinnittyy kaikkiin metallipintoihin ja siinä on tilaa 32 Time Timer pictogrammille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti